Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Byg bro til din fremtid

 

Specialisterne STU er en 3-årig IT-orienteret uddannelse skræddersyet til dig med autisme eller lignende kvaliteter.

Genveje til indhold på siden

Om STU

Praktik

IT-fag & STU-fag

Praktisk information

Historier fra STU-livet
Til vejledere

Besøg/kontakt STU

Om stu

Gør det, du er god til

Bliv klar til voksenlivet med Specialisterne STU. Med udgangspunkt i dine interesser bygger vi sammen videre på det, du brænder for. Der er plads til at være dig selv og vi har fokus på både din personlige, faglige og sociale udvikling.

I vores STU bliver du fagligt stærkere på IT, du lærer vigtige hverdags-skills og kommer i praktik. Sådan bygger vi sammen bro til din fremtid.

Om STU

Video om Specialisterne STU

Her kan du høre om det vi laver, og hvordan det er at gå i STU hos os.

Praktik

Bliv klogere på dig selv med praktik

Med praktik bygger du bro til din fremtid. Du får prøvet dig selv af og bliver klogere på både dine styrker og udfordringer.

Du bliver ikke kastet ud på dybt vand. Vi forbereder dig grundigt ved hjælp af praktikfag inden du kommer ud i en praktik i en virksomhed.

I selve praktikken sørger vi også for at holde hånden under dig. Derfor er praktikforløbet tilpasset dig, så du kan være tryg. Det kan f.eks. betyde at du kommer i praktik sammen med en eller flere af dine medstuderende.

Praktik kan foregå både internt hos Specialisterne eller eksternt hos de virksomheder, vi samarbejder med.

 

IT-fag

Styrk dine IT-skills

Hos Specialisterne ved vi, at læring og udvikling sker gennem det, du interesserer dig for. Derfor har vi forskellige nørdefag, der tager afsæt i det, du brænder for. Klik på fagene for at få mere at vide.

Vil du tage spille-nørderiet til the next level? Så er Spil- og softwareudvikling lige noget for dig. Du lærer både hvordan du opbygger spillet med koncept, regler og levels, og hvordan du laver grafik og programmering af spillet.

Vi arbejder i Unity og grafikprogrammer som Blender, Illustrator PhotoShop.

Se VR-spillet Jotun Bash, som eleverne i Specialisternes STU har udviklet her: http://jotunbash.io/

Vil du tage dine evner inden for 2D og 3D animation til next level? I grafisk IT får du mulighed for at skabe visuelle universer og tage koncepter til spildesign, grafisk design og animationer fra ide til virkelighed. 

I vores MAKERSPACE  har vi 3D printere, en storprinter og T-shirt trykker, så du kan lave dine egne figurer, klistermærker og T-shirt designs. 

Vi arbejder i programmerne Blender, Photoshop, Illustrator og InDesign.

Vil du gerne lære at lave videoer og podcasts om de emner, du brænder for? I faget Creator class bliver du skarp til at lave content om dine favorit-emner. Vi kommer hele processen igennem fra research, planlægning, form og optagelse, så du kan lave videoer og podcasts, der ligner din favorit-creators. 

Vi bruger Logic til podcasts og Premiere Pro når vi laver videoredigering. Du lærer også at bruge kameraer og mikrofoner. 

Vil du afprøve de nyeste AI trends, lege med chatbots og genere billeder? Og vil du gerne lære at bygge en gamingcomputer fra bunden? Så er Tech det rigtige fag for dig.

I faget Tech lærer du at bruge de nyeste teknologier, samtidig med at du får praktisk viden om, hvordan en computers hardware fungerer.

STU-fag

Byg bro til voksenlivet

Voksenlivet stiller mange krav til både praktiske og sociale evner. Med socialfag, praktikfag, almenfag mv. hjælper vi dig med at få de kompetencer, du har brug for. Klik på fagene for at få mere at vide.

Det er de færreste unge mennesker, der har styr på både rengøring, årsopgørelser og madlavning på en gang. Derfor har Specialisternes STU almenfag på skemaet – så du kan komme godt ind i voksenlivet.

Almenfag dækker:

  • Praktiske skills som madlavning og rengøring
  • Hjælp til håndtering af økonomi
  • Støtte til transport, enten offentlig transport eller kørekort
  • Hvordan man er en god ven, kollega og kæreste

Drømmer du om at komme på HF eller en anden ungdomsuddannelse – men mangler du nogle fag for at leve op til adgangskravene? Vi kan gøre dig klar til at gå til eksamen gennem VUC, som vi har et samarbejde med. 

Skolefag er til dig, der gerne vil blive bedre til dansk, matematik, engelsk og lignende. Her får du opgaver tilpasset dit niveau og dine interesser. På den måde kan du få vendt mindre gode erfaringer fra tidligere til succesoplevelser.

Hvilke ting går du allermest op i? I socialfag får du mulighed for at nørde igennem sammen med dine medstuderende, f.eks. med DnD, Pokemonkort, Minecraft, osv.

Vi ved at det er en god måde at øve sig på det sociale i en tryg ramme. Det er også gennem socialfag at vi sammen finder frem til de ting, der motiverer netop dig til at lære.

Læs indsigt om socialfag her.

I faget madlavning har du mulighed for at lære alle de skills, der er forbundet med at arbejde i et køkken: opskriftslæsning, vareindkøb, håndtering af råvarer, køkkenhygiejne og tilberedning af mad.

I madlavning bliver du introduceret for forskellige madkulturer og køkkenværktøjer, og du bevæger dig både i det søde og salte køkken.

Hvorfor snakker alle om den der politiker? Og hvorfor er det overhovedet vigtigt? Det er en stor mundfuld at overskue alt hvad der sker i samfundet. Men i faget Ugens nyheder tager vi en mundfuld af gangen.

Sammen går vi bag om de aktuelle nyheder om kultur, politik, sport og gaming, så du får overblik over, hvad der sker, og hvorfor.

Skak er ikke bare et brætspil. Når du spiller skak hos os lærer du at fokusere, lægge strategier, være fleksibel og overskue en kompleks situation. Samtidig er skakspil en hyggelig måde at være sammen med dine kammerater. 

Skak er et spil, der kan spilles på mange niveauer, helt fra nybegynder til ekspert. Undervejs i dit forløb vil du opleve, at du bliver bedre til spillet og lærer at lære. Alle begår fejl, når de spiller skak – og her kan du få erfaringer med at bruge dine fejl til at blive bedre og udvikle dig. 

Kom væk fra skærmen og mærk kroppen. I Specialisternes STU dyrker vi den sport, du faktisk synes er sjov.

Du lærer lettere og har det bedre, hvis du bruger kroppen og får bevæget dig. Derfor inddrager vi dig i planlægningen af, hvad vi skal lave til idræt.

Det kan f.eks. være Padel tennis, styrketræning, basket, bueskydning eller gåture. Det vigtigste er, at vi sammen får brugt kroppen og får et smil på læberne.  

Psykoedukation består af individuelle samtaler, hvor du bliver klogere på, hvordan din hjerne fungerer.

Du får en større selvindsigt og strategier til at håndtere de udfordringer, du møder.

I gruppepraktik får du sammen med dine STU-kammerater chance for at afprøve, hvad det vil sige at være i praktik på en rigtig arbejdsplads, f.eks. Føtex.

Gruppepraktikken er som regel første skridt på vejen til at komme i enkeltpraktik i et længere forløb.  

Praktisk information

Dagligdagen i Specialisterne STU

Hverdagen i Specialisterne STU er sat sammen på en måde, så du kan udvikle dig fagligt og personligt i trygge rammer. Klik på et emne for at få mere af vide.

Mødetid i STU er kl. 10-14:30 mandag, tirsdag, torsdag og fredag og kl. 10-13.30 onsdag. Som elev er du altid velkommen til at komme hos Specialisterne, både før og efter mødetid.

Mandag Tirsdag onsdag Torsdag Fredag
10.00-10.40 IT-fag IT-fag Socialfag Valgfag Ugens nyheder
Pause Pause Pause Pause Pause
10.50-11.30 IT-fag IT-fag Socialfag Valgfag Ugens nyheder
11.30-12.30 Frokostpause Frokostpause Frokostpause Frokostpause Frokostpause
12.30-13.30 IT-fag IT-fag Socialfag Valgfag Socialfag
Pause Pause Pause Pause Pause
13.40-14.30 IT-fag IT-fag Socialfag (fri kl. 13.30) Valgfag Socialfag

 

I Specialisterne STU er det meget vigtigt, at du har det godt. Vi lægger stor vægt på, at du føler dig tryg og får hjælp, når du har brug for det. Derfor sætter vi tid af til en personlig samtale hver anden uge.

Vi bruger dine egne mål og ønsker som udgangspunkt for din uddannelse. Det er derfor i de personlige samtaler, at vi taler om dine mål og udviklingen hen imod dem.

Din kommune sørger for transport til og fra Specialisterne, hvis du har brug for det. Hvis du har for træning i brug af offentlig transport, indgår Specialisterne i et samarbejde med dine forældre eller støttepersoner, så du får den hjælp, du har brug for til at mestre offentlig transport.

Specialisterne STU årshjul 2022/2023

  •  1. skoledag mandag d. 8. august
  • Efterårsferie 17. – 21. oktober
  • Juleferie 21. december – 2. januar
  • Vinterferie 13. – 17. februar
  • Påskeferie 3. – 10. april
  • 1. maj
  • Store Bededag 5. maj
  • Kr. Himmelfartsferie 18. – 19. maj
  • 2. Pinsedag 29. maj
  • Grundlovsdag 5. juni
  • Sidste skoledag torsdag den 22. juni

Første skoledag i 2023/2024 er den 7. august.

Vi følger Ballerups ferieplaner for skoleåret. 

I Specialisternes STU gør vi det, der virker. Fordi du fortjener at få de bedste forudsætninger for bygge bro til dit voksenliv.

I vores værktøjskasse har vi veldokumenterede metoder om læring og udvikling og faglig viden om autisme og andre former for neurodivergens.

Rigtig mange af vores elever har negative oplevelser fra deres folkeskoletid med i bagagen, og derfor arbejder vi meget med at give dig oplevelser af at lykkes. På den måde bliver det meget konkret for dig, hvad du kan.

Mødetid i STU er kl. 10-14:30 mandag, tirsdag, torsdag og fredag og kl. 10-13.30 onsdag. Som elev er du altid velkomne til at komme hos Specialisterne, både før og efter mødetid.

Mandag

10.00-10.40
IT-fag

10.50-11.30
IT-fag

11.30-12.30
Frokostpause

12.30-13.30
IT-fag

13.40-14.30
IT-fag

Tirsdag

10.00-10.40
IT-fag

10.50-11.30
IT-fag

11.30-12.30
Frokostpause

12.30-13.30
IT-fag

13.40-14.30
IT-fag

Onsdag

10.00-10.40
Socialfag

10.50-11.30
Socialfag

11.30-12.30
Frokostpause

12.30-13.30
Socialfag

Torsdag

10.00-10.40
Valgfag

10.50-11.30
Valgfag

11.30-12.30
Frokostpause

12.30-13.30
Valgfag

13.40-14.30
Valgfag

Fredag

10.00-10.40
Ugens nyheder

10.50-11.30
Ugens nyheder

11.30-12.30
Frokostpause

12.30-13.30
Socialfag

13.40-14.30
Socialfag

I Specialisternes STU er det meget vigtigt, at du har det godt. Vi lægger stor vægt på, at du føler dig tryg og får hjælp, når du har brug for det. Derfor sætter vi tid af til en personlig samtale en gang om ugen.

I Specialisternes STU bruger vi dine egne mål og ønsker som udgangspunkt for din uddannelse. Det er derfor i de personlige samtaler, at vi taler om dine mål og udviklingen hen imod dem.

Din kommune sørger for transport til og fra Specialisterne, hvis du har brug for det. Hvis du har for træning i brug af offentlig transport, indgår Specialisterne i et samarbejde med dine forældre eller støttepersoner, så du får den hjælp, du har brug for til at mestre offentlig transport.
  • 1. skoledag 8. august
  • Efterårsferie 17. – 21. oktober
  • Juleferie 21. december – 2. januar
  • Vinterferie 13. – 17. februar
  • Påskeferie 3. – 10. april
  • 1. maj
  • Store bededag 5. maj
  • Kr. Himmelfartsferie 18. – 19. maj
  • 2. pinsedag 29. maj
  • Grundlovsdag 5. juni
  • Sidste skoledag 22. juni

Første skoledag i 2023/2024 er 7. august.

Vi følger Ballerups ferieplaner for skoleåret.

I Specialisternes STU gør vi det, der virker. Fordi du fortjener at få de bedste forudsætninger for bygge bro til dit voksenliv.

I vores værktøjskasse har vi veldokumenterede metoder om læring og udvikling og faglig viden om autisme og andre former for neurodivergens.

Rigtig mange af vores elever har negative oplevelser fra deres folkeskoletid med i bagagen, og derfor arbejder vi meget med at give dig oplevelser af at lykkes. På den måde bliver det meget konkret for dig, hvad du kan.

Historier fra STU-livet

Få et indblik i vores hverdag

autisme uddannelse

STU-elever gør en forskel i deres praktik

”Jeg føler det er meget mere pligtopfyldende. Det er meget mere direkte accomplishments. Alt det du gør, gør en forskel lige her og nu. Hvilket jeg virkelig godt kan lide.” Læs mere

særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

LAN arrangementer skaber nye venskaber og forstærker eksisterende

Til LAN arrangementer er der en enormt hyggelig stemning og eleverne stortrives på deres hjemmebane i de forskellige spil. Læs mere

STU-elev i praktik i Superbrugsen

”Praktikken giver mig en masse glæde. Jeg synes, at jeg bruger min hjerne til noget fornuftigt, og jeg bliver trænet i at være sammen med andre mennesker.” Læs mere

Til vejledere

Et godt samarbejde er vigtigt for os

Du er altid velkommen til at komme til kaffe, rundvisning og dialog på vores skole i Ballerup. Vi kommer også gerne forbi dig og dine kollegaer og fortæller mere om vores STU.

 

Besøg STU

Find ud af om Specialisterne STU er det rigtige for dig

Hvis du er i målgruppen for en 3-årig STU, har du og dine nærmeste mulighed for at komme til en visitationssamtale, og efterfølgende kan du komme i introuge.

Ring eller skriv til os, så aftaler vi et tidspunkt for visitationssamtalen.

 

Ring til os

(+45) 46 93 24 00

Skriv til os

01.

Visitationssamtalen er vores første møde. Til mødet lærer vi hinanden at kende og du får en rundvisning på vores skole. Efter visitationen aftaler vi, hvornår du kan komme i introuge.

02.

I introugen vil du prøve kræfter med nogle af de fag, vi tilbyder. Du vil indgå i undervisningen på lige fod med de nuværende elever. Du vil møde vores elever og undervisere og mærke den stemning, der præger vores dagligdag.

03.

Efter introugen vil du have et bedre udgangspunkt for at kunne vurdere om vores STU er noget for dig. Ønsker du at gå i vores STU, kan du starte, når det passer dig.

specialisterne støtter

Vi støtter vigtige budskaber

Specialisterne støtter autisme ungdom

Specialisterne støtter Autisme Ungdom

Autisme Ungdom er Danmarks ungdomsorganisation for unge autister, og unge med tætte relationer til autister, i alderen 13-30 år.

Læs mere om Autisme Ungdom

Solsikkeprogrammet

Specialisterne er med i Solsikkeprogrammet

Ikke alle handicap er synlige. Gør det usynlige synligt, når du har lyst, ved at bruge Solsikkesnoren til at vise omverdenen, at du kan have brug for hjælp, tålmodighed eller mere tid.

Læs mere om Solsikkeprogrammet

Kontakt STU

Kontakt vores skolesekretær og hør nærmere om STU

 

Ring til os

46 93 24 00 (M-F: 9.30-15.00)

Skriv til os

Besøg os

Lautruphøj 1-3 A
2750 Ballerup

Dina Poppe Christensen

Dina Poppe Christensen

Skolesekretær